Vastakkainasettelua

Pääministeri Juha Sipilä mainitsi puheessaan 16.9.2015 kansalaisille, että toisin kuin Suomessa, missä työntekijä- ja työnantajapuoli ovat vastakkainasettelussa, Saksassa työntekijät ”auttavat” työnantajaa vaikeina aikoina.

Ihan näin auvoista ei Saksassakaan asiat ole, sillä tämä auttaminen ei ole välttämättä vapaaehtoista. Tein joitakin vuosia sitten juttusarjaa itäsaksalaisten elämästä jälkeen Saksojen toisen yhdistymisen. Haastatteluissa tuli muun muassa ilmi, että kaikilla ei ollut mahdollisuutta pitää vuosilomia lainkaan kesän aikana eikä ylitöistä maksettu korvausta. Muuan sähköinsinööri, jolla oli hyvä koulutus ja pitkä kokemus alalla, kertoi, että ei ollut saanut pitää kolmen viikon lomaansa kesäaikana useina vuosina. Vastassa oli työnantajan puolelta tyly toteamus: ”Sinun paikallesi on oven takana tulossa satoja muita”. Sähköinsinööri lähti Norjaan töihin.

Muistetaan myös, ennen kuin vertaamme Suomen ja Saksan yhteiskuntarakenteen pohjaa ja sen päällä näkyvää tilannetta tänään, minkälaisissa olosuhteissa ja ehdoilla Saksan talous on rakentunut II maailmansodan aikana ja sen jälkeen. Ilmaista työvoimaa oli silloin käytettävissä, mutta siihen järjestelmään ei ole syytä milloinkaan palata.

Suomessa puhumme nyt lomarahoista luopumisesta. Saksassa on ainakin julkisella sektorilla ollut käytäntönä maksaa lomarahan lisäksi jouluraha, mikä vastaa suurin piirtein suomalaisten saamaa lomarahaa. Ylimääräisen tulon tiedetään lisäävän ostovoimaa ja kulutusta. Jos tämä jää pois, miten käy yrityksillemme?

Missä voisimme Saksan kanssa käydä rinnakkain, on investoiminen uusiutuviin energiamuotoihin. Sillä saralla on syntynyt Saksaan viidessä vuodessa uusia työpaikkoja 400000, ja se suunta on myös suomalaisten asiantuntijoiden mukaan Suomellekin mahdollista (Yle, Mot 14.9.2015). Jos vertaamme Saksaa ja Suomea tässä asiassa asukasluvun suhteessa, tietäisi samanlinjainen sitoutuminen Suomelle 27000 uutta työpaikkaa.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti