Kolumni: Koronatukka palestiinalaisen kampaajan käsittelyssä

Aluelehti Selänne 24.9.2020

https://www.selanne-lehti.fi/uutinen/601849?src=rss

Syyskuun alussa lähdin tukka hapsottaen käymään tyttäreni luona Berliinissä. Meiltä on Berliiniin saman verran matkaa kuin Pyhäjärveltä Kuopioon. Junat kulkevat joka toinen tunti molempiin suuntiin. Kerran on vaihto. Ihan kuin Iisalmessa vaihtaisi paikallisjunan Intercityyn.
Koronatukkani oli jo yhteen kertaan leikattu eli kesäkuussa helmikuun jälkeen, melkein heti kun kampaamot saivat kolmen kuukauden tauon jälkeen avata ovensa. Lyhyissä hiuksissa pitkä aikaväli tuntuu epämukavalta. Pyhäjärvellä asuessani oli mukavaa olla Jonnan asiakkaana, kun ajan sai tilattua kätevästi WhatsApp-viestillä.
Berliinissä useat salongit ovat auki iltamyöhään ja niitä on nykyisin joka kadunkulmassa, kiitos turkkilaisten, irakilaisten, syyrialaisten, palestiinalaisten ja muiden maahanmuuttajien. Niinpä poikkesin matkan varrella iltaseitsemältä kysymään, olisiko mahdollista leikata hiukset heti. Kyllä oli.
Saksassa on käytettävä suu- ja nenäsuojainta myös kampaamoissa. Se ei estänyt minua keskustelemasta kampaajan ja hänen sattumalta paikalla olleen toimittajasisarensa kanssa. Sain kuulla, että naiset olivat palestiinalaisia ja tulleet pakolaisina Saksaan Libanonin pakolaisleirin kautta. Sisar oli opiskellut ja valmistunut journalistiksi yliopistosta, mutta ei ollut saanut Saksasta töitä, koska hänellä ei ole papereita eikä kansalaisuutta. Meille syntyi heti yhteisymmärrys, ja keskustelu sujui, olihan meillä sama ammatti ja myös ulkomaalaisuus yhdisti.
Pystyin hyvin samaistumaan heidän ja muiden pakolaisnaisten kohtaloihin, siihen miltä tuntuisi asua maassa, jossa on loputon sotatila ja josta on pakko paeta, asua pakolaisleirissä toisessa maassa. Ja sitten: miltä tuntuisi, kun ei saa työpaikkaa sen takia, että ei ole kansalaisuutta eikä henkilöpapereita ja koska sattuu olemaan pakolainen.
Saksassa on paljon maahanmuuttaja, mutta helppoa ei silti tulijalla ole. Ensinnäkin byrokratia on monimutkaista ja jo pelkkä nimitys pakolainen aiheuttaa ennakkoluuloja, vaikka kyseessä on pakon edessä muuttamaan joutuneet ihmiset. Kukaan ei ole pakolainen omasta tahdostaan!
Pakolaisena tulleella maahanmuuttajalla ei ole samanlaisia oikeuksia kuin esimerkiksi minulla. On kuitenkin tunnustettu, että maahanmuuttajat ovat tuoneet Saksalle paljon lisäarvoa niin kulttuuriin kuin talouteen. Sitä tekivät myös Karjalasta aikoinaan muualle Suomeen tulleet siirtolaiset ja evakot ja kenties myös Suomesta Ruotsiin 1944 lähetetyt 56000 pakolaista.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti