Vuosi koronaa ja kevätkukat työntyvät maasta

https://www.selanne-lehti.fi/uutinen/611525

Selänne-lehti 25.2.2021

Saksassa ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin vuosi sitten tammikuun lopulla. Tämän vuoden tammikuun puoleen väliin mennessä tapauksia koko Saksassa oli rekisteröity yli kaksi miljoonaa ja yli 50000 on Srs-CoV-2-infektion seurauksena kuollut. Välillä ilmaantuvuusluvut laskevat, välillä nousevat, kuin sienet sateella osavaltiosta ja ihmisten käyttäytymisestä riippuvaisina.

Kesällä 2020 näytti vielä siltä, että virus saataisiin hallintaan. Uskottiin, että maan rajojen, koulujen ja päiväkotien, kahviloiden, ravintoloiden, hotellien ja kampaamojen sulkeminen maaliskuun puolivälistä alkaen olisi estänyt viruksen nopean leviämisen. Ja kun vain kaksi ihmistä sai kokoontua yhteen ja vain yksi perhekunnasta mennä samaan aikaan ruokakauppaan, olisi luullut, että ei virus kauan pitäisi ihmiskuntaa otteessaan.

Me monien muiden tavoin väistimme alusta asti, määräysten mukaisesti vastaantulijoita, niitä harvoja, jotka uskalsivat olla liikkeellä, ja pidimme tarkkaa huolta, että puolentoistametrin etäisyyttä ei alitettu. Niin teemme vieläkin, mutta ihan aina sitä ei voi välttää, jos polku on kapea ja toinen unohtunut omiin ajatuksiinsa. Maskia ei siihen hätään ehdi ulkona vetäistä taskusta. Sisätiloissa ja parkkipaikoilla sen käyttö on itsestään selvää, kirjoitettuna selkärankaan.

Sunnuntaina teimme retken läheiseen kaupunkiin. Jokea myötäilevää kävelytietä pitkin oli muitakin ulkoilevia liikenteessä. Kohteliaasti vastaantulijat väistivät toisiaan tervehtien. Oli ihana kevätsää. Lumikellot ja krookukset kukkivat ja aurinko paistoi lämpimästi ja takki oli ihan pakko avata ja kaulaliina työntää taskuun. Pieni vapaudentunne tuli jo rintaan.

Pian se kuitenkin haihtui huolipilveen, joka on varjostanut ihmisten olemusta koko vuoden. Aamulla se nousee uutisten myötä samaan aikaan auringon kanssa, ja vaikka kevätkukkien ilmaantumisestakin uutisoidaan, on koronarihmasto tunkeutunut niin syvälle tajuntaan, että läheltä kulkevan vanhan ystävällisen naisen hyvänpäiväntoivotuskin herätti ajatuksen: oliko hänellä korona? Olisiko pitänyt puistonpenkillä istuessamme laittaa maski kasvoille?

Suomessa ei kesällä eikä syksyllä maskeja ollut vielä kaikilla edes kaupoissa, Saksassa se oli jo arkipäivää. Nykyisin Saksassa on käytettävä kaupoissa ja julkisessa liikenteessä vain FFPS2 tai OP-maskeja. Kangasmaskit odottavat laatikossa parempia aikoja, jotka toivon mukaan ovat tulossa.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti