Kolumni: Merkkihenkilöt koulujen niminä

https://www.selanne-lehti.fi/uutinen/607682

Selänne-lehti 23.12.2020

Monissa suomalaisissa kaupungeissa ja kunnissa, kuten Haapajärvellä ja Kärsämäellä on hoksattu menneisyyden ja historian voima, kun on nimetty kouluja merkittävien henkilöiden mukaan.
Myös Saksassa on tavallista, että koulujen nimet ovat jonkun uraa uurtaneen, edesmenneen henkilön nimisiä, vaikka kyllä paikankin nimisiä kouluja on. Meillä Ueckermündissä on peruskoulu, joka kantaa kirjailija Ehm Welkin (1884-1966) nimeä. Lukio on taas nimeltään Greifen-Gymnasium, joka onkin hieman hankalampi sellaisenaan suomentaa. Greifen kun tarkoittaa suomeksi napata.
Merkkihenkilön ympärille voi rakentaa kokonaisen sivistyksen ja kulttuurin jatkumon. Pyhäjärvellä se voisi olla Olli Tikan koulu ja Olli Tikan kulttuuri ja kesä nykytanssifestivaaleineen, kihuineen ja muine tapahtumineen. Onhan jo Pyhäjärvi-Seuran järjestämä Ollin tuokio jokakesäinen tilaisuus. Kun profiloitumista kaivataan, on hyvä aloittaa jo olemassa olevasta seikasta.
Vai miten olisi Pyhäjärvellä syntyneen kuvataiteilijan ja kirjailijan, Lahdessa 25 vuotta lukion äidinkielenopettajana olleen Väinö Komun (1928-2013) mukaan nimetty lukio?
Minä tapasin Väinö Komun useana kesänä Täydenkuun tanssit -festivaaleilla, jossa hän oli jokavuotinen vieras. Kymmenisen vuotta sitten tapahtui mieleenpainuva yhteensattuma: ajelimme Lyypekin lähistöllä ja pysähdyimme sattumalta tien varrella olevaan lähituotemyymälään. Ostin sieltä paikallisia tuotteita ja maksoin käteisellä. Kassalla ollut nainen huudahti: ”ah, pala kotimaata!”, sillä kolikoissani oli suomalaisia euroja. Kävi ilmi, että hän oli Väinö Komun Saksassa asuva tytär. Minä sain tuoda terveisinä tuoreen tiedon, että hänen isänsä oli paraikaa Oslossa. Olin nimittäin haastatellut häntä edellisellä viikolla Selänne-lehteen.
Entä muun muassa Pyhäjärven nuorisoseuran puheenjohtajana, Pyhäjärvi-seuran ja yhteiskoulun kannatusyhdistyksen johtokunnan jäsenenä toiminut Herman Tulkku (1899-1966) koulukkaiden esikuvana? Tämä kotiseutuneuvos Jorma Tulkun isä oli myös merkittävästi vaikuttamassa Pyhäjärven kotiseutujuhlien Kihu-päivien järjestämiseen.
Pyhäjärvellä on ollut (ja on) useita vaikuttavia merkkihenkilöitä. Heistä voi lukea vaikkapa tänä vuonna julkaistusta pitäjähistoriakirjasta Savon porstuassa, Pohjanmaan peräkamarissa, Pyhäjärven kunnan historia 1860-luvulta 2010-luvulle.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti