Kolumni: Hehkua pimeässä

https://www.selanne-lehti.fi/uutinen/605869

Selänne-lehti 26.11.2020

Pyhäjärvestä ei pääse eroon. Ei, vaikka asuisi toisessa maassa, vaikka olisi ollut elämää sitä ennenkin ja mitään paikkakunnasta aikaisemmin tietämättä. Pakko sieltä on lukea uutisia paikallislehdistä viikoittain. Mitä siellä tapahtuu? Mitä ihmisille kuuluu?
Monet kerrat uutisiin pysähtyy. Tulee surullinen olo. Joku tuttu on lähtenyt viimeiselle matkalleen. Ja monta kertaa nousee rintaan ylpeys kaupungista, johon juurruimme viidentoista vuoden ajan. Pyhäjärvi heijastelee minulle kotimaata yhtä lailla kuin oma syntymäkaupunkini.
Yhtymäkohdat näyttäytyvät monissa asioissa ja tilanteissa. Ehkä se on katsojan silmissä, ehkä kokemuksissa. Mutta tuntuu, että uutisetkin ovat samoja, asuu sitten suomalaisessa pikkukaupungissa tai saksalaisessa. Tapahtumat kulkevat rinta rinnan.
Tänä syksynä on Saksan mediaa puhuttanut erityisesti radioaktiivisen ydinjätteen loppusijoituspaikan etsiminen. Tällä hetkellä sitä varastoidaan kaikkialla Saksassa, ja kuuden ydinvoimalan jatkuva käyttö tuottaa edelleen tuhansia tonneja jätettä joka vuosi. Eikä tähän mennessä ole saatu vastausta kysymykseen ydinjätteen turvallisesta hävittämisestä. Ei Saksassa - eikä missään muualla maailmassa.
Lauantaisin tapanamme on tutustua uuteen asuinympäristöömme. Usein suuntaamme Itämeren rannoille ja merenrantakaupunkeihin. Alkusyksystä menimme Lubminiin, johon meiltä on matkaa noin kahdeksankymmentä kilometriä. Se on pieni kahdentuhannen asukkaan kunta, pinta-alaltaan vajaa neljätoista neliökilometriä. Ihastelimme rantojen puhtautta ja meren väriä. Ja kuten muissakin saksalaisissa merenrantakohteissa, oli sielläkin hienoja vanhoja rakennuksia, hotelleja ja huviloita.
Pimeän tultua meren yllä havaittiin outo väri-ilmiö. Sosiaalisessa mediassa pohdittiin syyksi se, että entisen Lubminin ydinvoimalan jäännökset loistavat. Onneksi ajatus oli väärä, sillä todennäköistä on, että veden korkean lämpötilan vuoksi vedessä oli kehittynyt tiettyjä planktonleviä, joiden ominaisuuksiin kuuluu luonnollinen hehku pimeässä (bioluminescence).
Nyt marraskuun hämärässä Pyhäjärven maisemat ja ennen kaikkea kaivos tulevat näkyviin ruudulle. Hyvä, että siellä kuvattu sarja White Wall näkyy Yle Areenassa myös ulkomailla. Katselemme tuttuja. Koemme tunnelmaa. Pyhäjärvi tulee ajankohtaisuudessaankin lähelle.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti