Palvelut akateemisen vartin päässä

Selänne-lehti 25.5.2021

 

Suomen kaupungeissa, Selänteen alueellakin on tai oli joskus sitä mitä suurkaupungeissa, kuten Pariisissa, Lontoossa, Melbournessa tai Detroitissa nyt havitellaan ja pidetään jopa vallankumouksellisena, nimittäin lähipalveluita.

Kaupunginjohtajat ympäri maailmaa suunnittelevat saksalaisen sanomalehden, Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan kaupunkia, jossa jokaisen tulisi pystyä saavuttamaan neljännestunnissa kodistaan kaiken tarvitsemansa joko polkupyörällä tai jalan. Tavoitteena on, että työpaikat, kaupat, päiväkodit ja koulut, lääkärit, puistot, kuntosalit ja kulttuuri ovat siellä missä ihminen asuu. Se on monelle, joka käyttää esimerkiksi työmatkaansa tunnista kahteen päivässä, luksusta.

Ruotsalaiset pistävät ajatushautomossaan vielä paremmaksi. Siellä puhutaan jo hyperpaikallisuudesta eli koko elämä minuutissa kotiovelle. Mitä se sitten tarkoittaakaan. Toivottavasti ei sitä, että ei tarvitse mennä ulos enää lainkaan.

Kaupunki, jossa on lyhyet etäisyydet, koetaan ympäristöystävälliseksi ja sosiaaliseksi. Kaupunkisuunnittelijat puhuvatkin kylästä kaupungissa. Hämeenlinnassa toteutettiin kymmenisen vuotta sitten Uudistuva kylä kaupungissa -hanke, joka oli Hämeenlinnan kaupungin ja Sitran rahoittama. Sen loppuraporttia lukiessani nousi mieleen punaisena lankana, joka on hyvä pitää kaupunkisuunnittelussa mukana: tietoisuus oman alueen toiminnasta. Siitä se kaikki lähtee. Sitten voi kokeilla ja uudistaa.

Voi käydä niinkin, että uudistetaan turhaan. Olemassa oleva saattaa olla juuri se, mitä muut vasta suunnittelevat. Siinä missä isot kaupungit kaipaavat arkeen pientä ja läheistä, pienet haluavat isompaa ja laajempaa. Suomessakin herättiin jossain vaiheessa siihen ongelmaan, että keskustat autioituivat.

Kaikilla kaupungeilla ja kylillä on omat erityispiirteensä ja niitä kannattaa hyödyntää kaikkien hyväksi. Esimerkiksi Uudistuva kylä kaupungissa -hankkeen yhtenä toimintamuotona oli pienet kokeilut eli minipilotit, joilla annettiin mahdollisuus tehdä itse, muiden kanssa, omassa tahdissa.

Siellä missä me nyt asumme, on palvelut lähellä ja polkupyörätiet kulkevat ristiin rastiin. On helppo kulkea ilman autoa. Pyhäjärvellä oli järvi, täällä meri. Mutta mitä täällä ei voi Pyhäjärven tapaan tehdä on se, että talvisin ei pääse työpaikalle potkukelkalla eikä voi viedä lapsenlapsia pulkalla päivähoitoon.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti