Täydenkuun Tanssit tarjosi myös ratkaisuja

Kalajokilaakso-lehti 30.7.2018

Hyvä fiilis. Tunnelma katossa. Monipuolinen ohjelma. Huikeita esityksiä. Siinä kommentteja keskellä Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit -festivaalin pyörteitä.

Viisipäiväinen, 27. kerran järjestetty nykytanssifestivaali päättyi eilen sunnuntaina työpajanäytöksiin Inmet Areenalla. Ohjelmistossa ollut kahden teoksen, Daniel Abreun Cabeza ja Alpo Aaltokosken Ali & Alpo -ilta Ylivieskan Akustiikassa jouduttiin viime hetkellä peruuttamaan.

Keskiviikosta alkaen sukellettiin kulttuurien moninaisuuteen tanssin ja musiikin vieminä 14 eri maan voimin Pyhäjärven perinteisissä esityspaikoissa, teatteritiloiksi muutetuissa Inmet Areenalla ja Keskuskoululla sekä Makasiinitorilla, jossa kolmena päivänä saatiin makustella otteita teoksista.

Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteellinen johtaja Alpo Aaltokoski oli valinnut ohjelmistoon ajankohtaisia ja kaikkia koskettavat teoksia. Hänen mukaansa ihmisten ja eri kulttuurien välistä vuoropuhelua tulisi käydä koko ajan, ajasta ja aikakaudesta riippumatta.

-          Elämme aikaa, jossa erilaisista vastakkainasetteluista on tullut arkipäivää, aikaa jossa lietsotaan vihaa ja ruokitaan erilaisia ennakkoluuloja. Keskustelussa puhutaan toisen ohi, maalataan erilaisia uhkakuvia, luodaan pelonilmapiiriä. Erilaiset konfliktit ja ilmastonmuutos ajavat ihmisiä pois kotiseuduiltaan pakolaisiksi.

Teema ei ole uusi, mutta sitä on hyvä pitää yllä. Sen näytti myös suomalaisen koreografin ja taidemaalarin, Cris af Enehielmin poikkitaiteellinen teos Love and Disaster. Yli kahden tunnin kestänyt esitys perustui Anton Tšehovin (1860 – 1904) näytelmiin. Teoksen 14 kohtauksessa käsiteltiin muun muassa muukalaisuutta, kotimaankaipuuta ja naisen irtiottoa sekä käsitteitä peränkammarinpoika ja Marilyn.

Täydenkuun Tanssien ohjelmisto tarjosi paljon, ei valmiiksi pureskeltua herkkua, myös tukea selviytyä. Ratkaisuksi kaaokseen etsittiin harmoniaa muun muassa taiwanilaisen Po-Cheng Tsain Innermost -teoksessa, jossa kysyttiin mikä on mielesi todellinen ääni. Sen mukaan suurin osa elämän tuskasta johtuu huolenaiheista menneisyydessä ja nykyhetkessä. 

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti