Moving on liikkeiden yltäkylläisyyttä

Moving on liikkeiden yltäkylläisyyttä

Iisalmen Sanomat 25.7.2008

Anitta Oertel

Ihminen on oppinut melkeinpä mitä tahansa liikkeitä, mutta lentämään hän ei kykene, vaikka kuinka haluaisi. Ihminen haluaa matkia eläimiä, koneita, puita ja kukkia. Ihminen pyrkii kaikkitietäväksi ja -liikkuvaksi maailmanhallitsijaksi.

Nuori koreografi Heli Meklin tuo Täydenkuun tanssit –festivaalille tekemässään tilausteoksessa Moving esille ihmisen viattomaltakin tuntuvan tarpeen muodostaa liikkeitä, mitkä eivät ole hänelle luontaisia tai jotka ovat häneltä vuosituhansien aikana jääneet käyttämättömiksi.

Yhtä lailla kuin päässä tapahtuvalla ajattelulla, voidaan maailmaa hallita kehon ja liikkeiden avulla tapahtuvan ajattelun kautta. Elämme liikkeiden yltäkylläisyyden ja keinotekoisuuden maailmassa, jota voi verrata television tuottamaan informaatiotulvaan.

Moving on nimensä mukaan hyvin liikkuva teos. Tanssijoina esityksessä ovat Anna Cadia, Ville Oinonen ja Vera Tegelman. Ville Oinosen vaativat liikkeet yhdistyneenä hänen viattoman poikamaiseen olemukseen tuovat kuitenkin hyvän mielen. Hän näyttää itsekin ihmettelevän omia saavutuksiaan.

Ensivaikutelma Movingista oli kevyehkö ja pintaa vain raapaiseva. Se tuntui myös liian pitkältä ja venytetyltä. Myöhemmin teoksen vastakohdaksi kumpusi muisto menneestä ajasta, jolloin ihminen oli liikkeissään hitaampi, mutta myös läsnä olevampi. Mummo keinutuolissa loi enemmän voimaa ympärilleen kuin jatkuvassa liikkeessä oleva nykyihminen.

Heli Meklin pohtii, jääkö jotain maailmasta ja suhteesta muihin elollisiin olioihin huomaamatta, jos vaimennamme kykyämme ajatella myös liikkuvalla kehollamme. Mutta onko ylipäätänsä tarpeellista, että ihminen kommunikoi kaikkien olioiden kanssa. Onko se tekosyy päästä hallitsemaan koko maailmaa? Sillä ihmistenkin välillä on kenttä, jonka sisään ei ole aina pääsyä.

Tiistaina VPK:n teatterilla nähty Erna Omarsdottirin shokeeraava ja vahva The Talking Tree sen sijaan on syvät jälkensä jättävä, vaikuttava profetia ihmiskunnan tavasta hallita maailmaa ja päättää sitä kautta koko maailman kohtalosta. Silti on toivoa.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti