Väinö Komun muistelmat on tarkka ajankuva

Väinö Komun muistelmat on tarkka ajankuva

Keski-Pohjanmaa 20.4.2008

Anitta Oertel

Väinö Komun (s. 1928) neljäs kirja, Maalaispoikana 1930-luvulla, on tarkkaa kerrontaa aikakauden elämästä pienen pojan silmin. Kirjaan on tallennettu Komun lapsuudenmuistoja Pyhäjärveltä yhdentoista vuoden ajalta (1931-1942). Komu kertoo kirjoitusprosessin olleen hyvin antoisan, sillä esiin nousi asioita, joita hän ei tiennyt muistissaan olevankaan.

-         Sain elää uudestaan sekä ilot että surut, ja se lisäsi itsetuntemustani, toteaa Komu.

Kirjassa ei ole pyritty juonelliseen kokonaisuuteen, vaikka tarinat on ryhmitelty osittain aiheen ja ajankohdan mukaan. Tarkimpia ovat  muistikuvat ensimmäisistä voimakkaista elämyksistä tai ainutkertaisista tapahtumista, kuten syntymästä, kuolemasta sekä hautajaisista. Usein toistuneiden tapahtumien, leikkien ja töiden yhteydessä ovat muistikuvat syntyneet monien kokemusten ja elämysten yhteensulautumisesta.

Varhaisimmat muistot on kirjaan tallennettu ajalta, kun Väinö Komu oli kolmevuotias. Pienen pojan kesämuistoista on  jäänyt mieleen muun muassa ihmeen kauniit kukat ja pääskysten tulo. Aiheita on kuitenkin useita ja ne on mielenkiintoisesti kirjoitettu. Komu on onnistunut piirtämään lukijan eteen auvoisen, mutta rikkaan elämänpiirin. Lapset elivät vuodenaikojen mukaan täyttä elämää.

Komu itsekin toteaa, että käydessään läpi 1930-luvun lapsuutensa elämänpiiriä, näyttää se olleen varsin monipuolinen ja rikas.

-         Entisen ison talon ja suurperheen vaikutuspiirissä sai oppia jo varhain tekemään työtä, mutta tilaa leikkeihin ja vapaisiin harrastuksiinkin tarjoutui, sanoo Komu.

Komu on tallentanut tuleville sukupolville jo unhoon jääneet leikit kuten kilikan kalakan kolkan, naurissillan, paskapöntön ja talostelun. Myös Komun lapsuuden talossa, Kuusenmäen Erkkilässä käyneet kiertolaiset ja kulkukauppiaat kuten Luuta-Sampo, Niska-Tuomas, Lojo-Kusti, Tooli-Hiski, Siekki-Jussi, Kuoppas-Hiski, Murto-Hiski, Rölli-Olli, Marjo-Herkko, Vartiais-Aino ja Suvanto-Etla,  ovat saaneet oman lukunsa kirjassa. Kansakouluajat ja työntekoon oppiminen ovat niin ikään herkullista luettavaa – kuten koko kirja.

Komun kieli on kaunista ja värikästä. Vaikka kuvaukset ovat tarkkoja, on tyyli herkkää. Pienen pojan puhtaaseen mieleen on helppo eläytyä. Pienten tarinoiden kautta Komu kuvaa omaa itseään: asennettaan elämään.

Komu on asunut vuodesta 1954 Lahdessa, jossa hän toimi 25 vuotta lukion äidinkielen opettajana  ja myöhemmin kuvanveistäjänä ja kirjailijana. Pyhäjärvi on hänelle yhä tärkeä paikka, jossa asuvat sisarukset ja sukulaiset sekä lukuisat ystävät ja tuttavat.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti