Jossain on jotain

Ikäihmiset nousivat näyttämölle

Kalajokilaakso 26.7.2008

Anitta Oertel
Eeva Muilu tuo uusimmassa koreografiassaan Jossain on jotain ikäihmiset näyttämölle. Muilun tarkoituksena ei ole tuottaa teoksessa täydellisiä liikkeitä eikä loppuun asti suunniteltua koreografiaa vaan luoda siltaa eri sukupolvien välille. Yhteiskunnallisiin tosiasioihin kantaa ottava teos nähtiin torstaina Inmet Areenalla Pyhäjärvellä Täydenkuun tanssit –festivaalilla.

Muilu pohtii teoksessa mitä rupeaa tapahtumaan kun antaa tapahtua. Hän hakee vastausta tästä ja nyt, sellaisesta läsnäolon tilasta, johon pyritään luopumalla arvottamisesta.

Esitys alkaa viipyillen, tilaa hakien. Näyttämöllä toisistaan hiljaisuudessa tuntumaa ottavat erityylisiin asuihin pukeutuneet ikäihmiset. Mikko Makkosella on selässään pienet siivet. Yksi nainen on pukeutunut hyvin maskuliinisesti, yksi itämaiseen asuun, yksi koulutytön pukuun ja yksi iltapukuun. Mukana on myös nuorempi ammattitanssija Leila Kourkia.

Jossain on jotain –teos herättää mielikuvan ihmisten irrallisuudesta. Se ottaa kantaa ikäihmisten yksinäisyyteen. Ääntelyn avulla pyritään luomaan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, mutta se ei riitä. Sanat jäävät kurkkuun korahtelemaan. Ääni ei kanna toisen ihmisen sydämeen asti vaan tarvitaan jotain muuta. Mikä se voisi olla? Se ei ihan tullut esityksestä esille.

Jokainen ihminen kantaa sisällään koko elinkaarensa, toiveensa ja kokemuksensa. Tämä näkyy myös teoksen puvustuksessa ja liikekielessä.

Jossain on jotain –teos on osa suurempaa kokonaisuutta, johon kuuluu myös tanssillisten ilmaisutyöpajojen tarjoaminen ikäihmisille. Työpajoissa on keskitytty jokaisen omaan keholliseen olemiseen ja liikkeen tutkimiseen. Esille on tullut kohtaamisen ja tuntemattoman äärelle asettumisen jännittävyys. Työpajoihin tulleet ovat olleet hyvin avoimia ja rohkeita asettumaan alttiiksi.

Pyhäjärven työpajoissa on työskennellyt Täydenkuun tanssit –festivaaliviikon ajan seitsemän paikallista ikäihmistä. Viisi heistä nähtiin myös itse esityksessä torstaina. Heidän heittäytyvästä osuudestaan saatiin nauttia esityksen loppuvaiheessa, kun kaikki yhdessä tanssivat itselleen, toisilleen ja yleisölle. Veikeät hatut loivat kuvan siitä, että jokainen ihminen on arvokas, jokaisen osuus elämässä on osa kokonaisuutta.

Rohkeaksi ja omaperäiseksi koreografiksi luonnehdittua Eeva Muilua kiinnostaa yhteiskunnallisten ja filosofisten aiheiden käsittely. Jossain on jotain –teokselle aihion antoi hänen oma tarpeensa kohdata oman ammattikentän ulkopuolista maailmaa ja halu rakentaa siltaa eri sukupolvien välille.
-    Olen tietoinen ikäihmisten syrjäytymisestä, mutta jo syrjäytyneille ei tule ehkä ensimmäiseksi mieleen lähteä nykytanssityöpajoihin. Koen tämän työn enemmänkin ennalta ehkäisevänä, sanoo Muilu.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti