Viimeinen kesä on energinen suururakka

Iisalmen Sanomat 14.5.2009

TEATTERI
Viimeinen kesä
Ennakkoesitys 13.5.2009 kello 12.
Kuopion kaupunginteatteri
Käsikirjoitus ja ohjaus: Jari Mäntyvaara
Ohjaavat opettajat: Kaisa Björkbacka, Juha Hilander, Reetta Hyvärinen, Milja Markkanen, Sirpa Ryynänen
Esiintyjät: Minna Canthin lukion ja Kuopion Yhteiskoulun musiikkilukion oppilaat
Puvustus: Henna Jurkkola ja Saara Mäkinen (Muotoiluakatemia/Savonia AMK)
Lavastus: Jukka Horsmanheimo
Yhteistuotanto Kuopion kaupunginteatterin kanssa

Vastakkain asettelu on aina kiehtonut ihmismieltä. Puolittamisessa ja sitä kautta rajan hahmottamisessa ja koskettamisessa on energiaa, josta haluaisimme päästä osalliseksi. Monta tarinaa on kirjoitettu suurista kansakuntia koskettavista fyysisistä ja henkisistä rajojen muodostumisista, tragedioista, sodista, ja peilattu vaikutuksia yksilön kautta.
Teema on tänä päivänäkin ajankohtainen, vaikkei konkreettisesti jakautuminen tulekaan - ainakaan Suomessa aina esille. Mutta se on hyvä nostaa esille.
Ja näin on tehnyt Jari Mäntyvaara, jonka käsikirjoittamasta ja ohjaamasta näytelmästä Viimeinen kesä nähtiin eilen Kuopion kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ennakko- ja kantaesitys.
Minna Canthin lukion ja Kuopion Yhteiskoulun musiikkilukion ja Kuopion kaupunginteatterin yhteistuotanto on suururakka, joka on täynnä nuorta kantavaa energiaa, ammattitaitoa ja heittäytymistä. Lukemattomia harjoitustunteja täytyy olla tämän tasoisen esityksen takana.
Viimeinen kesä antaa toivoa siitä, ettemme elä pelkästään hyssyttely-yhteiskunnassa vaan elävässä, tuntevassa ja voimakkaassa.
Viimeinen kesä kertoo tapahtumista ennen toista maailmansotaa, 70 vuotta sitten. Se kuvaa haaveita, ja se on täynnä tulevaisuudenuskoa. Suomea rakennetaan. Suomesta toivotaan modernia valtiota, joka voi olla ylpeä itsestään myös muiden valtioiden edessä. Nuorelle Suomelle halutaan identiteetti urheilun ja arkkitehtuurin kautta. Sitä haetaan myös muista maista, Saksasta, Neuvostoliitosta, slaavilaisuudesta, Amerikasta, jazzista. Suomea sivistetään kaikin tavoin. Kirjoitetaan ja luetaan. Rakennuspuut muuntuvat myös balettitangoksi. Naisvoimistelu on järkevyyttä ja suoraselkäisyyttä, kuria ja täsmällisyyttä. Olympialaisia odotetaan. Eletään viimeistä kesää vuonna 1939. Ja viimein petytään. Rakennuslaudat muuttuvat ristiksi tai Suomen lipuksi. Sota syttyy, rajat syntyvät uudelleen. Syntyy suomalaisuus.
Esiintyjät ovat lukion eri vuosikursseilta. He ovat muusikoita, näyttelijöitä, tanssijoita ja laulajia, ja heitä on lähes sata! Valtavan hieno kokonaisuus, joka koostuu mahtavista tanssiosuuksista, laulusta, orkesterimusiikista ja selkeästä puheteatterista. Nautinnollista katsottavaa ja kuultavaa, joka loppui, vaikka olisi toivonut sen jatkuvan.
Vieressäni istui Suonenjoelta esitystä katsomaan tullut entinen opettaja, herra Lappalainen (s.1931). Hänelle tapahtumat ovat tuttuja elävästä elämästä. Hän kiittelee nuoria hienosta esityksestä. Tällä sukupolvella on hyvät eväät elämään.

 

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti