Täydenkuun tanssit avattiin näyttävästi ja herkästi

Iisalmen Sanomat 23.7.2009

Pyhäjärvi
Täydenkuun tanssit avattiin eilen näyttävästi yhdessä satapäisen yleisön kanssa. Elina Pirinen, joka esiintyy tänään VPK:n teatterilla koreografiassaan A Friend of the Pianist, johdatti festivaaliyleisön työryhmänsä kanssa Keskuskoulun saliin, jossa Alpo Aaltokosken nuorille tanssijoille tekemä teos Lentoon otti tilan täydellisesti haltuun intensiteetillään ja herkkyydellään.
Myöhemmin nähtiin Liisa Pentin soolo Mabel or The Queen of Bones (2008) VPK:lla ja Tommi Kitin Riffi (2008) Inmet Areenalla.
Lentoon on koskettava, herkkä ja alkuvoimaisen energian paljastava. Se on intensiivinen ja käsin kosketeltavan läsnä oleva. Siinä piirretään konkreettisestikin ilmaan sydämiä, jotka palautuvat lähettäjälleen. Se käsittelee rakkautta, suhdetta ja yksinäisyyttä sekä kuulumista laumaan ja lauman valtaa. Kaikki on niin luonnollista, niin soljuvaa. Lentoon on kuin solujen sattumanvaraiselta näyttävää leikkiä. Kohdataan, sulaudutaan, erotaan. Jäljelle jää rakkaus, kun kierto jatkuu eikä ketään enää ole. Eläimellisyys on teoksessa vahvasti läsnä. Se tuo juuri sitä luonnollisuutta, antaa mennä ja olla -tunnetta, joka vapauttaa luottamaan elämään ja sen kulkuun. Lentoon lähteminen, irti päästäminen, vapauttaa.
Puoli tuntia kestävässä teoksessa on hyvin vaativia ja eritasoisia laatuja. On pientä ja suurta liikettä, supistumista ja laajenemista. Yksittäisen tanssijan katse vangitsee vahvuudellaan. Teoksessa on myös kaksi vahvaa sooloa ja intensiivinen, yhteen sulautuva duetto.
Mestarin käsissä on syntynyt eri persoonallisuuksista yhteinen henki, joka jättää ihon kananlihalle pitkäksi aikaa.
Tanssijat tulevat Pyhäjärveltä, Haapajärveltä, Kajaanista, Kalajoelta, Oulaisista ja Kuopiosta. Kaksi heistä on ammattiin valmistunutta (Tiina Pistemaa ja Jenni Vesterinen), neljä Kuopion Yhteiskoulun musiikkilukion tanssilinjalla opiskelevaa (Noora Oertel, Eeva Juutinen, Arttu Wäänänen ja Karoliina Korvuo), yksi Karjaan kansanopiston tanssilinjalta valmistunut (Edla Puoskari) ja kaksi aktiivista edistynyttä harrastajaa, jotka ovat muun muassa Tanssiopisto Uusikuun oppilaita (Johanna Lomu ja Päivi Laukkanen).
Teoksen tuotanto on Tanssiaittojen ja Kurjenpolvet ry:n. Konseptista ja organisaatiosta vastaa Marketta Viitala. Marketta Viitala kertoo olevansa syvästi onnellinen, että hänen pitkään haaveilemansa projekti taiteilijan ja nuoren kohtaamisesta on toteutunut.
Festivaali sai näin arvoisensa aloituksen. Tänään nähdään Elina Pirisen lisäksi Kaislarannan palvelukodin esittämä, Marjo Selinin ohjaama Sirkus ja Jyrki Karttusen Situation Room. Myös Wäinössä järjestettäviin lehdistötilaisuuksiin voi yleisö osallistua ja virittäytyä tunnelmaan. Kaikille avoimia ovat myös tanssintutkija Tiina Suhosen vetämät keskustelutilaisuudet Wäinössä. Tänään kello 16.00 saadaan työkaluja nykytanssin katsomiseen ja käsitteistöön. Torstaina samaan aikaan puhutaan ja puntaroidaan lasten ja nuorten tanssia näyttämöllä.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti