Henri Cartier-Bresson ei kaunistele kuvillaan

Iisalmen Sanomat 17.6.2010

Anitta Oertel
Kuopion VB-valokuvakeskuksessa on 28. elokuuta asti esillä maailmankuulun Henri Cartier-Bressonin (1908-2004) varhaistuotantoa. Early Works -näyttelyyn on koottu kuvia lähinnä 1930-luvulta Saksasta, Ranskasta, Espanjasta, Italiasta ja Meksikosta.
Mukana näyttelyssä on Cartier-Bressonin tunnetuimpia otoksia. Mustavalkoisia kuvia on 85. Näyttelyn on koonnut New Yorkin Modernin taiteen museon valokuvaosaston johtaja Peter Galassi vuonna 1987.
Ranskalaista Henri Cartier-Bressonia on luonnehdittu kuvajournalismin isäksi. Hän kuvasi myös lehtiin, mutta ei tehnyt eroa lehtikuvien tai näyttelyä varten otettujen kuvien välillä. Pääasia, että kuva oli hyvä. Tiedetään, että hän halusi kuvissaan löytää kauneutta asioista sellaisena kuin ne ovat, tässä ja nyt.
Cartier-Bressonin useat kuvat kertovat köyhyydestä ja kurjuudesta, elämästä kaduilla ja rannoilla. Kaikesta resuisesta kurjuudesta huolimatta kuvista välittyy elämänilo ja vahva tunne elämästä. Vaikka hetki on ohitse kiitävä, se jättää jäljen. Yksi esimerkki monien joukossa on Espanjassa vuonna 1933 rikkoutuneen kiviseinän aukosta otettu kuva kadulla leikkivistä, iloisen oloisista lapsista. Otoksessa on pieni poika kainalosauvojen kanssa.
Kuvat kertovat kaunistelemattoman todellisuuden. Ne vangitsevat katseen, pysäyttävät. Ne myös avaavat näkökenttää ja suorastaan vetävät katsojan siihen hetkeen, kun kamera on laukaistu.
Cartier-Bresson tunnetaan myös Ratkaisevan hetken -käsitteen muokkaajana. Tällä tarkoitetaan sitä hetkeä, joka koittaa, kun valokuvaaja odottaa ja tarkkailee todellisuutta, kunnes se kuin itsestään järjestäytyy merkitykselliseksi näkymäksi kuvaajalle, ja juuri sillä hetkellä kuvaaja painaa laukaisinta.
Läsnä olo ja todellisuuteen eläytyminen näkyvät Cartier-Bressonin kaikista kuvista. Näyttely jättää kylläisen olon, mutta synnyttää myös halun nauttia vielä uudestaan tämän täydellisen aterian. Henri Cartier-Bressonin Early Works -näyttely on silmänruokaa parhaimmillaan.
Kuopion jälkeen näyttely siirtyy lepäämään varastoon. VB-keskuksen johtaja Johanna Frigård kertoo, että näyttely on esillä vain joka toinen vuosi. Ennen Kuopiota se nähtiin Mannheimissa, Saksassa vuonna 2008.
Myös valokuvakeskuksen kellarissa kannattaa poiketa, sillä siellä on esillä Victor Barsokevitschin valokuvia.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti