Amerikkalainen kuvataiteilija maalaa Pyhäjärven luontoa

Selänne-lehti 24.8.2018

Luonnon koskemattomuus inspiroi Timo Herteliä

Amerikkalaisen kuvataiteilija Timo (Timothy) Hertelin ja Pyhäjärvellä lapsuutensa viettäneen Marita Hertelin lomakoti sijaitsee keskellä pyhäjärvistä maalaisidylliä. Heidän hirsitalonsa valmistui mutkittelevan soratien varteen, havupuumetsän siimekseen Maritan suvun maille viisi vuotta sitten. Tennesseen Nashvillessä asuva pariskunta on viettänyt osan kesä- ja talvilomistaan Pyhäjärvellä kuitenkin jo vuodesta 2003. Timo Hertel kertoo, että kesänvietto Suomessa on ihanteellista senkin takia, että kesä Nashvillessä on erittäin kuuma ja kostea.

- Syksy ja kevät ovat siellä sen sijaan pitkiä ja kauniita, ja talvi lyhyt. Isoin ero Pyhäjärven ja Nashvillen luonnossa on ehkä puissa. Nashvillessä puut ovat suurimmaksi osaksi lehtipuita.
Timo Hertel syntyi vuonna 1955 Havaijilla, ja nuorena hän on asunut useissa eri paikoissa Kanadassa ja USA:ssa ja aikuisena Latinalaisessa Amerikassa, Japanissa ja Suomessa. Hän varttui akateemisessa ympäristössä, sillä hänen äitinsä oli englannin kielen ja amerikkalaisen kirjallisuuden professori, ja myös isä oli professori, joka julkaisi lukuisia historia- ja liiketalouskirjoja. Timo Hertelilläkin on taidealan tutkintojen ja -opintojen lisäksi liiketoimintajohtamisen maisteritutkinto ja rahoitusjohtamisen jatkotutkinto.
Hertel muistaa, että heillä oli aina talo täynnä luovia ihmisiä. Akateemiselle elämälle vastapainona Timon isä osti farmin molempien vanhempien opettaessa Wyomingin yliopistossa.
- Karjanhoito ja muukin työskentely farmilla avasi minulle toisenlaisen elämän - ja luonnon, Timo Hertel sanoo.
Hertel kutsuu itseään nomadiksi. Matkustaminen on hänellä ja myös vaimollaan Maritalla verissä.
- Matkustaminen on minulle visuaalinen juhla ja vaikuttaa myös taiteeseeni. Matkoilla katson aina myös paikallista taidetta ja nautin luonnosta. On tärkeää, että taiteilija säilyttää avoimen mielen ja oppii alati uutta. Ja matkustaminen suo tähän hyvät mahdollisuudet, Hertel toteaa.
Timo Hertel on monipuolinen kuvataiteilija, joka maalaa sekä abstraktia taidetta että maisemia ja luontoa, pääosin öljyllä tai vesivärillä. Suomessa ja Pyhäjärvellä häntä inspiroi erityisesti luonnon koskemattomuus. Pohjoista valoa hän kuvaa fantastiseksi.
- Esimerkiksi järvi ja sen ympäristö omaavat useita sellaisia näkymiä, jotka ovat taiteilijan työlle ideaalisia.
Hän alkoi maalata luontoa ja maisemia teini-ikäisenä vanhan ”cowboy”-taiteilijan kanssa Wyomingissä. Hänellä oli tarve olla luonnossa, ja maalaaminen antoi mahdollisuuden hyödyntää tätä intohimoa.
- Siitä kehittyi elämänpituinen tapa yrittää ymmärtää sitä mitä näemme ja miten vangita tunnetiloja abstraktioksi. Ymmärsin tämän yhtälön oikeasti vasta, kun aloin opiskella shodoa, japanilaista taidekalligrafiaa.
- Vietettynäni viikkoja siveltäen yksinkertaista ympyrää, mestari auttoi minua ymmärtämään miten se tai viiva eri muodoissaan voivat kuvata luontoa ja asioita, jotka koemme elämässämme. Sekä cowboy-taiteilija että japanilainen mestari ovat vaikuttaneet eniten työhöni tänä päivänä.

DSC 0010

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti