Lehmäleirillä eletään tässä ja nyt

Käsikädessä-lehti 5/2014

Teksti ja kuvat: Anitta Oertel

Elokuinen aamu on jo valjennut, kun Ilomantsin Lehmäleirin lypsyryhmäläiset suuntaavat aamiaispöydästä suoraan Maukkulan kylän Seppälänvaaran maatilalle. Kahteen ryhmään jaetun leirin toinen puoli vielä nukkuu Maukkulan Mustikkamäen huoneissa. Heidän on määrä osallistua tilan töihin vähän myöhemmin. Mustikkamäen emäntä, Anita Timonen sen sijaan on herännyt jo varhain, kukon laulun aikaan, leiponut leivät ja keittänyt puuron ja pannukahvit. Ei ole hullumpaa aloittaa päivä vatsa puuroa ja vastapoimittuja, pulleita mustikoita täynnä.

Kahdeksan eri ammateissa toimivaa naista on saapunut eri puolilta Suomea Pohjois-Karjalaan viettääkseen neljä päivää itäsuomalaisella maatilalla, vaarojen ja mutkikkaiden teiden maisemissa. Moni meistä on tullut leirille oppiakseen käsin lypsämisen ja juustojen valmistamisen taidon, tai tutuakseen kyyttöjen hoitoon. Saamme kuitenkin leiriltä paljon enemmän. Patikoimme Natura-alueella, saunomme rantasaunassa tai vanhassa pihasaunassa ja uimme metsälammessa, sekä nautimme hyvästä ja terveellisestä ruuasta. Ja pelkän maisemankin takia on kannattanut matkustaa satoja kilometrejä, sillä huikea näköala rauhoittaa mieltä ja asettaa ihmisen paikoilleen.

Lehmäleirin järjestäjä, Seppälänvaaran kyyttötilan emäntä Riitta-Miina Piipponen toimii alkuperäisrotujen säilyttämisen puolesta. Hän haluaa tehdä erityisesti itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä tutuksi. Tilan päätuotantosuunta on kuitenkin perinnebiotooppien hoito, minkä tavoitteena on säilyttää perinteisiä, muun muassa maisemallisia ja kulttuurihistoriallisia ominaispiirteitä.

Tarpeellisuus palkitsee

Viidensadan metrin matka Harakkavaaralla sijaitsevasta Mustikkamäen majoituspaikasta, Seppälänvaaran tilalle, taittuu maisemoitua hiekkatietä pitkin joustavasti. Vaaran päälle nousua ilostuttavat tien varrella tervehtivät possut karsinassaan ja lampaat laitumellaan. Pitkään ei kannata rapsutteluun kuitenkaan aikaa käyttää, sillä muut eläimet odottavat – varmasti yhtä innokkaasti kuin leiriläisetkin – päivän toimintoja, eli ruokaa, juomaa, hoivaa ja lypsämistä. Kun lähestymme maatilaa, alkaa kuulua äänekästä ammumista, määkimistä ja kaakatusta. Se, että eläimet tuntevat meidät ja luottavat meihin, tuntuu mukavalta.

Tarpeellisuus ja palkitsevuus ovat sanoja, jotka tulevat ensimmäisenä mieleen, kun lypsylehmät Bambi, Auroora, Hula-Hula, Lauha ja Juuliska huomaavat meidät ja lähtevät laumana tulemaan kohti. Viis vihreästä ruohosta, kun päivärytmi vaatii kuivaa heinää ja utareet tyhjennystä! Ankka taapertaa vastaan, ja kissa kiehnää kintuissa. Lämmintä vastalypsettyä maitoa sen pitäisi jo saada! Kaikilla on elintärkeät tarpeensa ja meidän tehtävämme on täyttää ne niin hyvin kuin mahdollista. Maailma pyörii tässä ja nyt.

Rutiinit auttavat selviytymään

Riitta-Miina Piipposen kärsivällisellä opastuksella opimme, mitä pitää joka päivä tehdä ja missä järjestyksessä. Selvät pelisäännöt auttavat töistä selviytymisestä. Aloitamme eläimiin tutustumisen niiden hoitamisen kautta. Harjaamme lehmät ennen lypsyä, paijaamme ja silittelemme. Lehmät yrittävät olla yhteistyökykyisiä, vaikka helteisen kesän aikana syntyneet miljoonat kärpäset häiritsevät niitä, ja niiden on ihan pakko huitoa hännällä lypsäjäharjoittelijaa kasvoihin ja potkia sorkilla niin, että vaivoin lypsetty maitotilkka on vaarassa kaatua pitkin parsinavetan lattioita. Kun toinen pitää lehmän hännästä ja huiskii kärpäset loitolle koivun oksilla, lypsäminen sujuu paremmin.

Lypsäminen ei ole helppoa, mutta suurta onnistumisen iloa koetaan pienessä navetassa, kun maito alkaa valua utareesta ämpäriin. Opimme pian kantapään kautta, että jokainen lehmä on erilainen, kuten lypsäjätkin ovat erilaisia. Joka lypsykerta myös tuntuma yhteistyökumppaniin, lehmään, ja sitä kautta syntyvä varmuus, lisääntyy.

-          Lypsäminen vaatii rauhallista keskittymistä eikä kiireellä saavuteta mitään hyötyä, opastaa Riitta-Miina.

Navetassa aika menettääkin merkityksensä. Teemme vain sen, mikä pitää tehdä.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti