Virtsankarkailua voi ehkäistä ja hoitaa

Virtsankarkailua voi ehkäistä ja hoitaa

Kalajokilaakso 14.2.2011

Anitta Oertel

Haapajärvi

Hyvästä lihaskunnosta on hyötyä myös virtsankarkailun ehkäisyssä ja hoidossa. Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen työfysioterapeutti Minna Malila Haapajärven terveyskeskuksesta toteaa, että varsinkin lantionpohjan lihasten säännöllisellä harjoituksella voi vähentää virtsankarkailua ponnistustilanteissa.

- Harjoitus on täysin huomaamaton, ja se on helppo tehdä istuessa, seisoessa, bussissa, autolla ajaessa, televisiota katsellessa tai vaikka työn lomassa, sanoo Malila.

Virtsankarkailu on naisilla hyvin yleistä.  Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin mukaan joka viides aikuinen nainen kärsii virtsankarkailusta. Lievä virtsankarkailu, josta ei ole naiselle suurta haittaa, on kaksi kertaa yleisempää kuin haittaa aiheuttava. Miehillä virtsankarkailua esiintyy noin 4-5 prosentilla.

Malila selvittää, että virtsankarkailu voi olla pakkoinkontinenssi tai ponnistusinkontinenssi tai näiden yhdistelmä. Lisäksi on myös ylivuotoinkontinenssi, joka on virtsan karkaaminen liittyneenä virtsarakon akuuttiin tai krooniseen tyhjenemishäiriöön.

Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, kun virtsankarkailua ilmenee, sillä tämä voi muutamalla kysymyksellä selvittää mistä vaivasta on kysymys.

- Erityyppiset vaivat vaativat eri hoitoja tai hoitoyhdistelmiä, toteaa Malila.

Pakkoinkontinenssissa tapahtuvaa virtsankarkailua ei pysty täysin tahdonalaisesti estämään. Siihen liittyy yleensä virtsaamispakko ja tarve. Rakkoa voi harjoittaa tyhjentämällä virtsarakon täsmällisesti kellon mukaan ja pyrkiä kahden – kolmen tunnin väliaikoihin. Malila neuvoo pitämään virtsapäiväkirjaa, johon merkitään kellonaika, nautittu nestemäärä ja virtsanmäärä.

Ponnistusinkontinentissa, joka on yleisintä alle 60-vuotiailla, virtsa karkaa ponnistaessa, yskäistäessä, nauraessa, aivastaessa tai muussa äkkiliikkeessä. Virtsan karkaaminen johtuu tällöin virtsaputkea tukevien lihasten ja sidekudosten löystymisestä tai virtsaputken seinämän heikentymisestä. Syynä voivat olla muun muassa synnytys, ylipaino, raskas työ, krooninen yskä ja ikääntyminen sekä estrogeenin puute, ummetus ja virtsatietulehdukset ja miehillä eturauhasvaivat. Riskitekijöihin kuuluu myös tupakointi.

Virtsankarkailun ei tarvitse kuulua ”tähän ikään” eikä sitä tarvitse hävetä, vaan sitä voi ja pitääkin hoitaa.

Minna Malila kertoo haaveenaan olevan, että hän saisi esimerkiksi kaikki synnyttäneet äidit mittauttamaan lihaksistonsa kunnon.

Lantionpohjan lihasten kuntoa voidaan mitata EMG-laitteella. Siinä asiakas asettaa itse pienen soikion muotoisen mittausanturin emättimeensä tai peräaukkoonsa. Anturin ohuet johdot kiinnitetään mittauksen aikana EMG-laitteeseen, josta voi seurata lihaksen toimivuutta. Mittaus on kivuton ja se tehdään vaatteet päällä.

- Mittaus tehdään eri asennoissa kuten makuulla, istuen tai seisten ja lisäksi toiminnallisissa tilanteissa, esimerkiksi kävelyn tai hyppimisen yhteyteen liittäen, kertoo Malila.

Myös syvien vatsalihasten ja selkälihasten kunto vaikuttaa virtsankarkailuun. Malila käyttää näiden lihasten löytymisen apuna ja mittaukseen stabilizeria, joka asetetaan selän tai vatsan alle.

Malila muistuttaa, että lantionpohjan lihakset täytyy ennen tarkempia mittauksia ja harjoituksia saada rentoutumaan, koska joskus inkontinenssin taustalla on lihasten jännitystila.

Ennaltaehkäisy on myös virtsankarkailussa tärkeää. Lantionpohjalle suositeltavia liikuntalajeja ovat kävely, pilates, taiji, jooga, golf, ratsastus, pyöräily, vatsatanssi ja muu tanssi, jossa lantionpohjan lihaksia voi supistaa. Lantionpohjaa kuormittavat aerobic, hölkkä, juoksu, kori- ja lentopallo, squash, rytminen voimistelu ja telinevoimistelu.

Näin vahvistat lantionpohjan lihaksia

Lantionpohjan lihakset löytyvät, kun suljet peräaukon, virtsaputken ja emättimen ja ikään kuin imaiset ne sisäänpäin. Tee harjoitukset 1-2 kertaa päivässä.

- Kestävyysvoima: Pidä kevyt supistus 10-20 sekuntia. Rentouta. Toista 10 kertaa. Harjoita esim. kävellessä.

- Nopeusvoima: Supista ja rentouta lantionpohjaa niin nopeasti ja voimakkaasti kuin pystyt 10-20  kertaa. Nopeusvoimaa tarvitaan esimerkiksi yskiessä.

- Maksimivoima: Pidä voimakas supistus 5-10 sekuntia. Rentoudu 10-20 sekuntia. Toista 5 kertaa.  Harjoita esim. nostaessa.

 


Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti