Eija Ahvo: Luonto on viisas

Luonto on viisas ja ihmisen pitäisi kuunnella sitä

Käsikädessä 4/2011

Teksti: Anitta Oertel

”Paha näyttäytyy hyvän kaltaisena sille, jonka mieltä jumala on johdattamassa tuhoon.” Nämä viisaat, ennustuksen sisältämät sanat laulaja-näyttelijä Eija Ahvo lausuu tamperelaisen hotellin ala-aulassa vuonna 2011.

Lause on tuttu kreikkalaisen tragedian mestarin, dramaatikko Sofokleen 2400 vuotta sitten kirjoittamasta klassikkotragediasta Antigone. Suomessa Antigone nähtiin keväällä Kassandrateatterin esittämänä useiden kaupunkien teattereissa. Näytökset ovat tältä erää päättyneet, mutta Sofokleen sanat elävät.

Tänä talvena kuusikymmentä vuotta täyttänyt Eija Ahvo, joka näytteli Ritva Siikalan ohjaamassa Antigonessa Antigonen sisarta Ismeneä sekä sokeaa näkijää Teiresiasta ja vartijaa, toteaa, että Antigone on ajankohtaisempi kuin koskaan.

- Oidipuksen tytär Antigone seuraa omantuntonsa ääntä ja uhmaa tyrannikuningas Kreonin käskyä hautaamalla veljensä, jonka ruumis oli häpäisty jättämällä hautaamatta, hän selvittää.

 

Näytelmä on ajanhermolla. Tyrannit horjuvat myös vuonna 2011. Maailmalta kantautuu uutisia Jordaniasta, Libyasta, Syyriasta, Egyptistä, Bahrainista, Jemenistä ja Tunisiasta. Ihmiskunta ei ole muuttunut. Rakennuspalikat ovat samat, ja keinot niiden uudelleen järjestämiselle ovat haussa.

Eija Ahvo miettii ihmiskunnan tragediaa ja pahan jatkumoa, sukupolvelta sukupolvelle teemaa, ja esille yhtenä seikkana nousee hyvän lapsuuden merkitys koko ihmiskunnalle.

- Varhaislapsuus rakentaa meidän raiteemme. Jokainen lapsi kokee häpeän tunnetta ja syyllisyyttä, ja jos lapsi jätetään yksin kokemaan nuo ahdistavat tunnetilat, voivat traumat olla aikuisena kohtalokkaat. Tieto siitä, että lasta on kannateltava rakastavasti ja turvallisesti ulos järkyttävistä kokemuksista, pitäisi olla jokaisen kasvattajan käsikirjan ensimmäisellä sivulla. Juuri näistä traumoista kasvaa maailmaan narsistiset diktaattorit ja riippuvuuksista kärsivät julmurit.

Kun ajatuksen kääntää positiiviseksi, huomataan, miten tärkeää on tehdä työtä sen hyväksi, että kaikilla lapsilla on turvallinen ja rakastava kasvuympäristö.

Ympyrä luo tilan

vuorovaikutukselle

Eija Ahvo piirtää sormellaan ympyrää suorakaiteen muotoisen pöydän pintaan. Ympyrän sisällä on kaikki, se kuvastaa ikuisuutta. Ringeissä istuivat myös viisaat intiaaniheimot keskustellessaan yhteisöä ja heimoa koskevista asioista.

- Luokkahuoneissakin voitaisiin istua ympyrässä. Silloin syntyisi läheisempi vuorovaikutus, olisi helpompi kuulla, tulla kuulluksi ja nähdyksi, ajattelee Ahvo.

Eija Ahvon piirtämä ympyrä suojaa kahden tunnin ajan keskustelua, jonka aiheen juuret ovat Sofokleen Antigone-näytelmässä. Mullassa muhivat valta, raha, häpäiseminen, oikea ja väärä, hyvä ja paha sekä teot, joita tehdään niiden riivaamina tai omantunnon pakottamina.

Keskustelun edetessä juuret työntävät versojaan moneen eri suuntaan, yhteiskuntaan, mutta myös yksilöön pysytellen kuitenkin ympyrän sisällä. Puhumme pelosta ja moraalista ja häpeästä. Kaiken tämän ylle nousee kuitenkin luonto, jonka Eija Ahvo näkee hoitavana ja parantavana, lähteenä viisaudelle.

- Teiresiaksen sanoin: Viisaus on ihmiskunnan suurin aarre, ei raha tai valta, hän sanoo.

Vuorovaikutus rakentaa

pyramidia

Tapaaminen on hedelmällinen. Eija Ahvo puhuu ja hän kuuntelee. Levollisesta vuorovaikutuksesta syntyy koko ajan jotain uutta. Hänen kanssaan keskusteltaessa tuntuu kuin rakentaisi pyramidia hiekasta, ja kun saavuttaa sen kärjen, laskeutuu hienon hieno hiekka hitaasti valuen, uudet kuvionsa muodostaen. Samalta tuntuu antoisan kohtaamisen jälkeen mielessä ja kehossa. Hyvä kohtaaminen ei jätä haavoittuvaksi.

Antigone peitteli Sofokleen näytelmässä kuolleen veljensä ruumiin hiekalla, koska ei halunnut jättää sitä häpeään ja joutui tyranni Kreonin vangitsemaksi ja elävältä luolaan haudattavaksi. Tästä voi löytää myös kohtaamisen ja välittämisen symboliikkaa.

Ihminen tavattavissa

Vuodesta 1986 lähtien UNICEF:n Hyvän Tahdon Lähettiläänä olleella Eija Ahvolla on halu pelastaa maailma ja ihminen. Tällä hetkellä hän muun muassa kouluttautuu mentoriksi kirjailija, terapeutti ja kouluttaja Tommy Hellstenin perustamassa valtakunnallisessa ohjelmassa, Ihminen tavattavissa. Ohjelman tarkoituksena on madaltaa kynnystä hakeutua apuun sekä tukea ihmisiä ja työyhteisöjä sisäiseen kasvuun ja oman identiteetin löytymiseen.

Eija Ahvolle mentoriksi kouluttautuminen on merkinnyt ennen kaikkea oman itsensä löytymistä. Hän on saanut koulutuksesta lisää työkaluja omaan työhönsä ja ihmisen sielun käsittelyyn.

- Koulutuksessa opimme myös ymmärtämään henkilökohtaisen terapian merkityksen ja tutustumme erilaisiin terapiamuotoihin. Tämä on avannut elämässäni sellaisia ovia joita en ole vielä nähnyt tai antanut itsessäni nähdä.

Luonto opettaa viisautta

Eija Ahvon mukaan juuri nyt on otollinen aika muuttaa suunta yhteiskunnassa, järjestää rakennuspalikat uudelleen. Japanin ydinkatastrofin jälkeen viimeistään olisi toteutettava vaihtoehtoisia energiatuotantoja, myös Suomessa, sillä korkea-aktiivinen ydinjäte on hengenvaarallista tuhansien sukupolvien ajan. Se on käsittämättömän pitkä aika, sillä esimerkiksi Sofokleen ajasta on kulunut vain nelisenkymmentä sukupolvea.  

- Koko maapallo pitäisi nyt julistaa luonnonsuojelualueeksi. Luonnossa on kaikki, ja siitä voi ja pitää oppia. Luonto pitää sisällään kaiken, myös ristiriidat. Luonnossa esiintyvät ääripäät, kauneus ja rumuus, empatia ja järkytyskin, toteaa Ahvo.

Hän jatkaa ajatusta luonnon voimasta toteamalla, että luonto ja luovuus yhdessä opettavat viisautta. Luovuus mahdollistaa sen, että löytää elämästä enemmän ja syvemmin, ja minkä tahansa taiteen, kuvataiteen, musiikin, teatterin tai tanssin avulla taas voi avautua mahdollisuuksia ymmärtää elämää, sen merkityksiä ja tätä kautta viisastua.

Viisaus onkin noussut Eija Ahvolle erittäin tärkeäksi arvoksi. Hän sanoo, että viisaus on laajasydämisyyttä, joka pitää sisällään myös ennustamisen taidon.

- Usein elämää eläneistä, ja jolla ei välttämättä ole tekemistä iän kanssa, huokuu viisauden ilmapiiri, Siinä piirissä on helppo olla.

Viisautta on myös kuuntelemisen taito, taito kohdata.

Sofokles:

”Paljon on ihmeitä maailmassa, vaan ihmeellisin on ihminen! Hän purjehtii ulapoiden halki, hän ylittää etelän myrskytuulet, ja käy ympärillä riehuvia aaltoja päin. Mutta jumalista vanhimman, kuolemattoman ja ikuisen Maan, hän tuhlaa pois, kyntää eteen ja taakse vuodesta toiseen, juhtiensa kanssa muokkaa mullan.”

Lähde: Sofokles: Antigone (Like 2011), suomennos Kirsti Simonsuuri

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti