Alpo Aaltokoski penää vuoropuhelua ihmisten ja eri kulttuurien välille

Selänne-lehti 1.6.2018

Täydenkuun Tansseilla ei voi välttyä kohtaamisilta

 

Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit -nykytanssifestivaali on tunnettu Suomessa ja ympäri maailmaa lämminhenkisenä festivaalina, jossa vietetään tiiviisti aikaa yhdessä tanssin merkeissä. Tänä vuonna viiden päivän aikana nähdään viisitoista teosta, kuusi sooloa ja viisi duettoa sekä neljä ryhmäteosta.

Katukuva täyttyy heinäkuussa askeleista, eikä erilaisilta kohtaamisilta voi välttyä 5500 asukkaan maaseutukaupungissa, johon festivaalivieraat saapuvat kerta toisensa jälkeen, tänä vuonna 27. kerran tanssin innoittamina, katsomaan, esiintymään ja kurssilaisina oppimaan luonnonläheisessä ja rauhallisessa ilmapiirissä. Pyhäjärvellä paikallisuus kohtaa vieraan, yleisö esiintyjän, oppilas opettajan ja toisin päin, sillä dialogi on aina kaksipuolista.

Festivaalin teema Tanssia ja musiikkia yli kulttuurirajojen täyttää lupauksensa, sillä esiintyjävieraita saapuu Suomen lisäksi useasta eri maasta, Belgiasta, Brasiliasta, Burkina Fasosta, Espanjasta, Irakista, Kongosta, Luxemburgista, Portugalista, Saksasta, Senegalista, Sveitsistä, Syyriasta ja Taiwanista.

Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteellinen johtaja Alpo Aaltokoski on valinnut ohjelmistoon teoksia, joiden aiheet ovat ajankohtaisia ja koskettavat kaikkia. Hänen mukaansa ihmisten ja eri kulttuurien väliselle vuoropuhelulle ei tunnu löytyvän tilaa. Sosiaalisessa mediassa käytävässä huutelussa ihmisarvokin näyttää menevän hyvin usein roskakoriin. Hän toteaa, että ihmisten ja eri kulttuurien välistä vuoropuhelua tulisi käydä koko ajan, ajasta ja aikakaudesta riippumatta.

-          Elämme aikaa, jossa erilaisista vastakkainasetteluista on tullut arkipäivää, aikaa jossa lietsotaan vihaa ja ruokitaan erilaisia ennakkoluuloja. Keskustelussa puhutaan toisen ohi, maalataan erilaisia uhkakuvia, luodaan pelonilmapiiriä. Erilaiset konfliktit ja ilmastonmuutos ajavat ihmisiä pois kotiseuduiltaan pakolaisiksi.

Täydenkuun Tanssit tunnetaan Aaltokosken mukaan hyvin eri puolilla maailmaa, ja erityisen hyvin tietysti taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneiden ihmisten parissa.

-          Saamme ulkomailta vuosittain yhteydenottoja ja ohjelmistoehdotuksia. Olen saanut kansainvälisiltä festivaaleilta ja tanssiryhmiltä myös runsaasti vierailukutsuja, ja he ovat valmiita kustantamaan lentoliput ja hotellit. Tämä kertoo kiinnostuksesta ja arvostuksesta festivaaliamme kohtaan, Alpo Aaltokoski sanoo.

Festivaali ulottaa ohjelmistonsa tänä vuonna myös varsinaisen festivaaliajan ja -paikan ulkopuolelle viemällä kaksi teosta Ylivieskan Akustiikkaan, jossa nähdään Alpo Aaltokosken koreografia Ali & Alpo ja espanjalaisen Daniel Abreaun Cabeza.

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti