Höttöpuu ei kelpaa rakennuspuuksi

Aluelehti Selänne 26.4.2019

Lameltecissa valmistetaan puuaihioita oviin ja ikkunoihin

Anitta Oertel
Pyhäjärvi
- Oksatonta ja tiukkasyistä suomalaista rakennuspuuta on saatavilla yhä vähemmän. Puu on mennyt höttöiseksi, kertoo pyhäjärvisen Lameltec Oy:n toimitusjohtaja Pekka Väyrynen, joka on työskennellyt Lameltecissä 25 vuotta.
Höttöisyydellä tarkoitetaan puuta joka on huokoista. Väyrynen toteaa syynä puulaadun huonontumiselle olevan muun muassa puun liian nopeassa kasvussa, mikä taas osaltaan johtuu lannoituksesta ja vanhan metsän katoamisesta.
Suomalaisen puun laatuun on totuttu luottamaan ja Luonnonvarakeskus Luken mukaan suomalaisen puutuoteteollisuuden kilpailukyvyn perustana ovatkin nimenomaan laadukas puuraaka-aine ja puutuotteiden hyvät ominaisuudet.
- Meidän tarpeisiimme on löytynyt vielä hyviä raaka-aineita, kiitos hyvien toimittajien, kiittelee Väyrynen.
Kokopuu- ja liimapuuaihioita valmistavassa Lameltecissa puun laadun, kuten tiheyden tarkkailu, kuuluu rutiiniin. Se määritetään ihmissilmällä, kun taas puun oksaisuuden mittaamiseen käytetään skanneria, jonka ohjeen mukaan katkaisusaha sitten katkoo sahatavaran huonot osat pois. Ihmissilmää ei Väyrysen mukaan laaduntarkkailussa kuitenkaan korvaa mikään.
- Asiakkaamme vaativat puulta laatua ja siihen pyritään vastaamaan.
Väyrynen toteaa, että lisäksi esimerkiksi arvokiinteistöihin tulevan puun on oltava sormijatkamatonta eli yhtä kankea, ei pätkistä tehtyä. Lameltecissa valmistettuja puuaihioita on tilattu myös Helsingin ja Turun seutujen arvokiinteistöihin, kokonaisiin kortteleihin ja kulmataloihin.
Kahdesta teollisuushallista koostuvassa, yhteensä yli 2500 m2:n tilassa tehdään aihioita pääasiassa oviin ja ikkunoihin sekä kalusteisiin ja portaisiin. Keskustelussa selviää, että aihio on se puuvalmiste, jota ei ole vielä loppuhöylätty.
- Höyläyksen jälkeen puhutaan karmeista tai puitteista, neuvoo Väyrynen.
Rakennuspuun Lameltec saa sahoilta valmiiksi kuivattuna ja sahattuna. Päämateriaalina yritys käyttää mäntyä, mutta myös koivua ja kuusta sekä jonkin verran jalopuuta.
- Kynnyksiä on tehty myös tammesta. Ja onpa joku tilannut joskus myös tervalepästä tai mahongistakin valmistettuja aihioita. Hinta voi olla silloin nelinkertainen verrattuna mäntyyn, Väyrynen sanoo.
Puuikkunat ja ovet sopivat erityisen hyvin Suomen oloihin. Lameltecin asiakkaat ovatkin pääosin ikkunoita ja ovia valmistavia tehtaita kotimaassa, mutta esimerkiksi Saksassa yrityksellä on yksi pitkäaikainen kuusipuuaihioita tilaava asiakas, jolle aikoinaan lähti Pyhäjärveltä kahdeksankin, nykyisin yhden rekkalastillisen verran puuaihioita vuodessa.
Lameltec Oy on toiminut vuodesta 2005 asti perheyrityksenä ja se työllistää tällä hetkellä kahdeksan henkilöä.Lameltec 2

Anitta Oertel

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti