Kehitysvammaisten turvakoulutus

Kehitysvammaisten turvakurssit lisäävät omatoimisuutta

Iisalmen Sanomat 12.4.2008

Anitta Oertel
Pyhäjärvi
Kaislarannan palvelukodissa kahdeksan vuotta asunut Aleksi Gren (27) on joutunut kerran elämässään todelliseen vaaratilanteeseen. Vuosia sitten asuessaan Lehtimäen opistossa siellä sattui  tulipalo.
    Turvarannekkeeni pelasti meidät kuolemalta, kertoo Gren.

Aleksi Grenin pyörätuoliin on puhelin kiinnitettynä  ja hätänumero 112 on hänelle tuttu jo entuudestaan. Lisää tietoa ja taitoa selvitä turvallisesti arjen vaihtuvissa tilanteissa hän haki 36 muun kehitysvammaisen naisen ja miehen kanssa Maanpuolustuskoulutus ry:n Keski-Pohjanmaan piirin, Kehitysvammaisten Palvelusäätiön, Kehitysvammaisten tukiliitto ry:n ja Pohjois-Pohjanmaan Kehitysvammaisten Tukipiiri ry:n järjestämältä kolmepäiväiseltä turvakurssilta. Kaislarannan palvelukodissa järjestetty kurssi on Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäinen. Vastaavanlaisia kursseja järjestetään ympäri Suomea tänä vuonna 35.

Koulutuksen kehittäjä on Kehitysvammaisten Palvelusäätiön projektipäällikkö Kimmo Topi, joka vastaanotti hankkeen puolesta keskiviikkona Tuusulassa Suomen palopäällikköliiton myöntämän Sosiaali- ja terveydenhuollon turvallisuuden tunnustuspalkinnon 2008. Kimmo Topi  toteaa, että tieto ja taito toimia hätätilanteessa luo kehitysvammaiselle varmuutta ja omatoimisuutta sekä ehkäisee syrjäytymistä.

Turvakurssin koulutusjaksot jakaantuvat viiteen osaan. Kuluvan viikonlopun teemoina ovat hätäilmoituksen tekeminen, turvallisesti tulen kanssa ja ensiapu sekä liikenneturvallisuus ja poliisin toiminta. Myöhemmin tutustutaan Suomen itsenäistymisen vaiheisiin ja puolustusvoimiin.

Tulen käsittelyyn liittyy aina riskejä. Tulipalo pelottaa ja yllättää.  Matti Virtanen Jokilaaksojen pelastuslaitoksesta muistutti, että tulipalo on helpompi estää kuin sammuttaa. Jokaisen on hyvä tietää paloturvallisuuden keskeiset asiat.
- Yleisimmät tulipalot ovat  sähkölaitteiden syttyminen ja rasvapalot, selvitti Virtanen.
Käytännön harjoituksissa pääsivät kaikki kurssilaiset kokeilemaan miten rasvapalo sammutetaan sammutuspeitteellä ja miten palava esine vaahdotetaan sammuksiin. Aleksi Greniä avusti vaahtosammuttimen käytössä palomies Esko Rasila. Hätäilmoituksen tekeminen sujui Greniltä maltillisesti.
Lauantain koulutuksessa käsiteltiin poliisin toimintaa. Tarkoituksena on, että oppilas tuntee liikennesäännöt ja liikennemerkit ja osaa liikkua turvallisesti liikenteessä. Myös keskeiset poliisin tehtävät tulevat tutuiksi. Sunnuntain teemana oli ensiapu.


Anitta Oertel

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti