Virkistyskalastus

Ilkivalta kiusaa Pyhäjärven virkistysalueita

Kalajokilaakso 1.8.2008

Anitta Oertel
Pyhäjärvi
Pyhäjärven virkistysalueet ovat Pyhäjärven Kalastuskunnan esimies Jaakko Haaraojan mukaan melko hyvässä kunnossa, vaikka paikat vaativatkin jatkuvaa kohentamista. Eritasoin varustettuja rantautumispaikkoja on Pyhäjärvellä kuusitoista ja Pyhäjoen Yläjuoksulla kolme. 

Haaraoja on tyytyväinen, että kaupungin taholta löytyy nyt tahtotilaa asioiden kuntoon saattamiseksi. Aikaisemmin kunnossapitoon on Haaraojan mukaan suhtauduttu leväperäisesti. Myös kaupunginjohtaja Pekka Pietiäinen on tunnistanut ongelman. Hän kertoo, että ensivuodelle on toiveissa saada kunnostamiseen määrärahoja.
-     Hoito on ollut hunningolla. Tiedostamme, että virkistysalue on kokonaisuudessaan syytä ja tarpeellista pitää kunnossa, toteaa Pietiäinen. 

Taukopaikat eivät ole välttyneet tänäkään vuonna ilkivallalta. Paikkoja on rikottu muun muassa Jokiniskassa. Laituria ja pöytää ei enää ole ja kodan ovi on irrotettu saranoiltaan. Koivuista on revitty tuohta.  Käyttäjät ovat havainneet puutteita myös muualla: siltoja ja kaiteita puuttuu ja puita on päässyt jokeen. Haaraoja kertoo, että puut on nyt korjattu pois. Ilkivallan tekijät on saatu kiinni.

Koko Pyhäjoen Yläjuoksun virkistyskalastusalueella käy kaudessa noin 1200 virkistyskalastajaa. Hietakylän tien varrella olevalta Pyhäjoen säännöstelypadolta alkava ja Vesikosken voimalaitospatoon päättyvä kalastusalue on kahdeksan kilometriä pitkä. Vedenlaaduksi on luokiteltu hyvä ja alueelle istutetaan säännöllisesti kirjolohta.

Tällä hetkellä veden pinta laskee ja haihtuma on iso. Vedenpinta oli eilen keskipäivällä 16 senttimetriä 140 senttimetrin ylärajasta. Haaraoja kertoo, että Jokiniskan pato päästää vettä läpi noin 11000 litraa sekunnissa.

Haaraoja toteaa, että Pyhäjärvellä on kaikki edellytykset nostaa virkistyskalastuskäyttöä. Liikenneyhteydet ovat hyvät, lupajärjestelmät joustavat ja rajoitukset minimissä.

Pyhäjärveen istutetaan joka vuosi siikaa ja noin 1000 kappaletta kolmevuotiasta järvitaimenta. Saalisvarmuus on virkistyskalastajien mukaan erinomainen.

Pyhäjärveä on säännöstelty vuodesta 1961 lähtien ja säännöstelysopimus, jolla on pystytty turvaamaan säännöstelystä kalakannalle aiheutuvat haitat on ollut voimassa vuodesta 1998.

Anittan kuva oikealla

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti