Netin kautta jumalanpalvelus

Kalajokilaakso 17.12.2008


Aamu-unisilla, sunnuntaina pitempään nukkuvilla seurakuntalaisilla on nyt mahdollisuus seurata Pyhäjärvellä toimitettavaa jumalanpalvelusta vaikkapa aamutakki päällä kahvia juodessa.

Pyhäjärven seurakunta nimittäin siirtyy online-aikakaudelle. Jumalanpalvelus siirtyy netin kautta maapallon ääriin asti ajantasaisena.

Kirkkoherra Markku Komulainen kertoo idean lähteneen kytemään jo 2000-luvun alusta asti. Nyt kehittynyt tekniikka mahdollistaa kustannustehokkaan muodon palvella seurakuntalaisia laajemmin ja paremmin. Kohderyhmiä ovat lähinnä vanhainkoti Köpsinrinteen ja Karpalokodin asukkaat, terveyskeskuksen potilaat sekä liikuntarajoitteiset kotona asuvat.

- Myös monet muualla asuvat ihmiset tuntevat kotiseuturakkautta ja haluavat seurata oman kotikirkkonsa jumalanpalveluksia, sanoo Komulainen.

Pyhäjärven seurakunta on ensimmäinen evankelisluterilainen kirkko Suomessa, joka käyttää online-palvelua. Komulaisen mukaan Ruotsissa taltioidaan jumalanpalveluksia, mutta niitä on mahdollista katsoa ja kuunnella vasta jälkikäteen.

Palvelun tekniikan on toteuttanut tietokonelaitteistojen myyntiin ja valmistukseen erikoistunut pyhäjärvinen JuhaMatic Oy. Sen toimitusjohtaja Juha Jämsä kertoo, että jumalanpalveluksen ohella on mahdollista seurata myös muita tilaisuuksia kuten häitä ja hautajaisia sekä konfirmaatioita. Kaikki eivät pääse aina tärkeisiin ja läheisiin tilaisuuksiin paikan päälle.

- Yksityisemmät tilaisuudet on mahdollista saada salasanan taakse, kertoo Jämsä.

Yksityisyyden suojan vuoksi verkkokamera on sijoitettu niin, että kuvaruudussa näkyy vain saarnastuoli, alttari, virsitaulut sekä suntio. Kirkkoyleisö ei kuvaudu mukaan.

Käytännön suunnittelusta ja toteutuksesta vastannut JuhaMaticin Juha Niiranen kertoo, että Pyhäjärven Pääkirkkoon vedettiin tätä tarkoitusta varten 70 metriä kaapelia ja erikseen audiopiuhaa, jotta ääni ei kaikuisi. Äänen hyvä kuuluvuus on jumalanpalveluksen välittämisessä ADSL:n kautta tärkeintä, mutta myös kuva näkyy yllättävän hyvin vaikkapa kannettavalta tietokoneelta.

Pyhän Annan kirkkoon asennetaan lähiaikoina toinen web-kamera. Juha Jämsän mukaan nykytekniikka mahdollistaa hyvin kohtuullisen ja järkevän hintatason, ja laitteita löytyy joka lähtöön.

Linkit lähetyksiin tulevat löytymään Pyhäjärven seurakunnan, Pyhäjärven kaupungin ja JuhaMaticin kotisivuilta.

IMG 20180617 WA0002

Anitta Oertel

Anitta Oertel

Yhteystiedot

Anitta Oertel
040 7617 388
Lähetä sähköpostia
Lähetä viesti